sobota 10. srpna 2013

Co jsou to čakry?

Rád bych se s vámi podělil o prastaré poznání, které bylo známo, jak ve starověkém Sumeru a Egyptě, tak zejména ve starověké Indii, ale nejen tam. Jedná se o nauku o čakrách - energetických bodech, které jsou rozmístěny vertikálně po naší páteři a vedou až do mozku. Jedná se tedy o energetická centra, z nichž každé má své vlastní funkce a je tak odpovědno za specifické procesy v našem těle a mysli.

Narušení (čili nerovnováha) a následne disfunkce u jedné z čaker se může projevit těžkou nemocí, depresemi, problémy v mezilidských vztazích, obtížným zvládáním životních situací a celou řadou dalších problémů. Hlavní podstata v nauce o čakrách je tedy dosažení jejich rovnováhy, jelikož pokud jsou všechny čakry (a tudíž tělo a mysl) v harmonii, je harmonický i život člověka.

7 planet, 7 dní v týdnu, 7 čaker...

Dnes se budeme zabývat čakrami obecně a v příštích článcích si rozebereme každou zvlášť, včetně popisu jejich funkce i návodů, jak s čakrou můžeme pracovat. Čakry mají také velký vliv na bioenergii těla, čili ovlivňují auru člověka. Harmonizace všech čaker znamená velkou intenzitu bioenergie a elektro-magnetického pole kolem člověka. To má blahodárný vliv, jak na psychiku, tak tělesné funkce. Každá čakra má konkrétní přínos, o kterém se dozvíte v následujících článcích. Harmonizace a aktivace čaker probouzí v páteři tzv. Kundalini - nejsilnější kosmická energie nacházející se v lidském těle.


Slovo chakra (čakra) pochází stejně jako slovo Svatantra ze starobylého sanskrtu a znamená disk či kolo. Pro konkrétní představu o tom, že každá čakra je výsostně specifická můžeme uvést, že se každá čakra vztahuje na jednu ze žláz s vnitřní sekrecí, ale také na různé úrovně vědomí, archetypy, stádia života, ale i barvy. (barvy se hojně využívají v praktických cvičeních s čakrami)

7 čaker o kterých si budeme povídat jsou také tzv. čakry třetí dimenze, jelikož se váží přímo na lidské tělo (nikoliv duši nebo ducha) a ovlivňují lidský život tady - v trojdimenzionálním prostoru, ve kterém žijeme. Chápu, že ne každý si ráno, když vstane řekne, že se opět dostal do třetí dimenze... přesto je to pravda. Náš svět zná a používá 3 rozměry :)


 Co to ale znamená? Jen to, že existuje dalších 15 čaker... to však jen pro rozšíření obzorů, jelikož nemá žádný význam ani relevanci se jim věnovat, dokud člověk nezvládne 7 základních čaker (což považuji za dostatečně obtížný úkol, vzhledem k tomu, že jedincovi z konzumní společnosti na to obvykle nestačí ani celý lidský život...)
 

Příště se budeme zabývat základní, kořenovou - root, base čakrou.

Žádné komentáře:

Okomentovat