úterý 23. července 2013

Zamyšlení nad dosavadním vývojem civilizace


Přemýšleli jste někdy nad tím, kam jsme za tisíce let vývoje dospěli? Považujeme se za vyspělou civilizaci – je tomu však skutečně tak nebo je to jen odraz lidské sebestřednosti? Pojďme se zamyslet nad několika fakty, popřípadě srovnat naši civilizaci v některých aspektech s jinou. Výsledek Vás asi příliš nepřekvapí – přesto může být cesta nalézání odpovědí poměrně zajímavá.

Asi by to vypadalo zaujatě, kdybychom začali tím, že lidstvo je jediný známý druh, který na sebe sám hází bomby, ale přitom se považuje za racionálně smýšlející. Pojďme to vzít radši z druhého konce a podívejme se jen v rychlosti na evidentní vývoj napříč historií (nebo úpadek?)

 
Můžeme opravdu jen spekulovat, kde je skutečný začátek lidské cesty, přesto však vycházejme aspoň z dostupných a relevantních informací. Pokud se bavíme o civilizaci, jako takové – nikoliv o kmenu – můžeme hledat počátky mezi řekami Eufrat a Tigris. Nacházíme se v raném starověku v Sumeru. Nemusíme se zde příliš dlouho zdržovat, jelikož myšlení (filozofie) a obvykle i zvyky všech starověkých kultur jsou obdobné – proto můžeme zahrnout rovněž například Babylon či Egypt. Život byl bezpochyby ryzí, ačkoliv nebezpečný – rozlišujme taky mezi životem jednotlivce a způsobem života ve starověké společnosti.

Například výrazná důležitost duchovního života a hluboký vztah s přírodou byly věci obvyklé tzv. tedy normální. Dnes se karta obrátila a leckdy se tyto záležitostí považují za tajemné, někdy až bláznivé. Možná tomu přisuzujete malý význam, ale zamyslete se: Pokud dnes mladý člověk řekne, že seděl celý den u FB a pak se díval na televizi, je to v pořádku a je normální (ačkoliv promarnil celý den). Pokud řekne, že byl celý den v lese a pak meditoval - je to blázen :) 

Je až patetické přisuzovat tomu nesmyslnou myšlenku o tom, že lidé ve starověku byli hloupější a dnes jsme chytřejší – toto je mylná iluze, které je výtvorem západního myšlení (které je silně ovlivněno křesťanstvím a to i mimo religiózní sféry společnosti). Důkazem toho je vyspělost starověké kultury ve všech oblastech - zajímavým faktem je také to, že mnoho novodobých objevů bylo objeveno již dávno a pro starověk byly dobře známými. Vrhá to tak na vnímání starověku zcela jiný pohled – téma je však natolik komplexní, že by si vyžadovalo vlastní článek, a proto ho nebudeme dále rozebírat. Pokud si však chcete něco zjistit, záchytným bodem by mohlo být užívání elektřiny v Egyptě…


 Vyspělá architektura, komfortní lázeňství, hluboké znalosti matematiky, astronomie, přírody, ale i dalších věd. Evidentní styk s vesmírem, funkční systém práva, efektivní ekonomika, pro pokrytí potřeb civilizace, užívání léčivých bylinek, medicínské znalosti, kvalitní zemědělství etc.
Posuňme se dále v čase do starověkého Říma či Řecka. Samozřejmě, že i tehdy existovalo lidské zlo, utrpení, nevědomost a všechny další záležitosti, s kterými jsme konfrontováni dnes. Ale jen letmý pohled na tehdejší kulturu, která nám dovolí spatřit amfiteátry, lázně, krásnou architekturu a filozofii ledacos napoví.

Dnes si zapněte televizi a můžete porovnat… obecný kulturní úpadek však není jediný důvod k zamyšlení, jestli je tohle opravdu to ono, kam jsme za tisíce let měli dojít a někde se nestala chyba… seznamte se s několika fakty, které jsou připisovány dnešní civilizaci: 

Jak vidíte, jedná se o fakta napříč různými spektry společnosti. Není samozřejmě pravda, že vše, co lidstvo doposud vytvořilo je špatně! To v žádném případě. Přesto je však zcela evidentní, že co se týká celkového dopadu na planetu (která je naším domovem a poskytuje nám život), ale i dopadu na samotnou lidskou civilizaci – jasně převažují důsledky negativní nad těmi positivními.  

Proč tomu však je? Kde se stala chyba? Jak se může lidstvo považovat za vyspělé, když ničí okolí i samo sebe? Proč je dnešní ekonomika přesným opakem ekonomického myšlení? Proč se lidstvo vydalo samo proti sobě?

To bylo krátké a abstraktní zamyšlení nad tím, proč jsme tam, kde jsme? Pokud máte na věc konstruktivní názor, podělte se s námi v komentářích.


PS: Vzhledem k tomu, jak málo lidí dnes čte (pomineme-li statusy na facebooku), pokud jste úvahu dočetli až sem, máte velké bezvýznamné plus :) ba ne, můžete se pochválit, jelikož s nejvyšší pravděpodobností nejste součástí majoritní společnosti, která již podlehla ‚debilizaci‘(pojem ustanovil  MUDr. František Koukolík DrSc.) – pojmem debilizace (čili ohlupování) charakterizuje dnešní propagandu, které mohou lidé podléhat nebo jí ignorovat (vymanit se).

"Vaše slepota se stala mou hluchostí"

PSS: Úvaha pochází z dob studia na střední škole

2 komentáře:

  1. Jeden z možnych kroku k napravě, před každym činem se zeptat sám sebe co by se stalo kdyby to udělal každy...tudiš je to pro dobro všech?...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý poznatek - děkuji za něj :)

      Uvědomění si svých vlastních činů a alespoň určítá míra empatie je nepochybně třeba.

      Vymazat